Bittergarnituur

Tijdens een feestje, ‘s avonds op de bank, of na het stappen: bittergarnituur is op elk moment van de dag een uitstekende snackkeuze. Deze oer-Hollandse mix van snacks uit de frituur is razend populair onder de Nederlandse bevolking. Maar waar bestaat een bittergarnituur nu precies uit, waar komt het vandaan, en hoe serveer je het? Op deze pagina vind je alle informatie over het populaire bittergarnituur!

Wat is bittergarnituur?

Bittergarnituur is een populaire mix van diverse frituursnacks. Het wordt in Nederland vaak gebruikt als borrelhapje in restaurants, op sociale gelegenheden of thuis op de bank. Nederland is een echt frituurland, daarom is bittergarnituur een typisch Nederlands borrelhapje dat je in het buitenland niet snel zult tegenkomen.

Bittergarnituur dankt zijn naam aan het feit dat het vaak bij een borrel of ‘bittertje’ werd gegeten. Een bittertje is een kruidenbitter, wat vroeger door veel Nederlanders werd gedronken. Bittergarnituur is dus al jaren een populaire borrelhap in Nederland.

Uit welke snacks bestaat bittergarnituur?

Bij het bestellen van een bittergarnituurtje bij verschillende restaurants merk je vaak dat de samenstelling verschilt. Meestal tref je een mix met bitterballen, mini kaassoufflés en mini frikandellen aan. Afhankelijk van de aanbieder vind je daarnaast ook andere snacks. Hieronder lees je over de meest voorkomende snacks in een bittergarnituur.

Bitterballen

Bitterballen zijn kleine, ronde kroketjes gevuld met een ragout van vlees, vaak rundvlees, gebonden met een dikke roux in een gepaneerd, krokant jasje.

Kaassoufflés

Kaassoufflés zijn gepaneerde en gefrituurde deegpakketjes gevuld met gesmolten kaas.

Mini Frikandellen

Kleine stukjes van de populaire Nederlandse worst, gefrituurd en vaak geserveerd met mayonaise of andere sauzen.

Kipnuggets

Gefrituurde stukjes kipfilet, gepaneerd.

Bamihapjes

Gefrituurde snacks die lijken op bitterballen, maar dan gevuld met gekruide bami.

Vlammetjes

Gefrituurde snacks die lijken op mini loempia’s, maar dan gevuld met pittig gekruid gehakt.

Garnalenkroketjes

Kleine kroketjes gevuld met een garnalenragout, vergelijkbaar met bitterballen maar dan met garnalen in plaats van vlees.

Naast deze gebruikelijke snacks kun je ook kiezen om onderstaande (minder gebruikelijke) snacks toe te voegen aan jouw bittergarnituur:

  • Kaasstengels (frituur): Knapperige gefrituurde stengels gevuld met gesmolten kaas, perfect voor een hartige snack.
  • Chicken Tenders: Sappige kipreepjes gepaneerd en gefrituurd, heerlijk krokant van buiten en mals van binnen.
  • Mini Loempia’s: Kleine loempia’s gevuld met een mix van groenten en soms vlees, krokant gefrituurd.
  • Mini Kaaskroketjes: Kleine kroketjes gevuld met romige kaas, gepaneerd en goudbruin gefrituurd.
  • Kip Fingers: Dunne reepjes kipfilet, gepaneerd en gefrituurd tot ze knapperig zijn.
  • Gehaktballetjes (frituur): Ronde balletjes van gekruid gehakt, gepaneerd en gefrituurd voor een krokante buitenkant.
  • Mini Mexicano: Kleine, pittig gekruide vleesreepjes, gefrituurd tot een knapperige snack met een Mexicaanse twist.

Welke sauzen bij bittergarnituur?

Wanneer je eenmaal je snackmix hebt bemachtigd, moet je nog kiezen welke sauzen je erbij serveert. Mosterd, mayonaise en currysaus zijn erg gebruikelijk bij een bittergarnituur, maar je kunt dit natuurlijk volledig naar eigen smaak invullen. Andere populaire opties zijn zoetzure chilisaus, barbecuesaus, cocktailsaus, knoflooksaus en ketchup.

Hoe serveer je bittergarnituur?

Bittergarnituur kun je op verschillende manieren naar eigen wens serveren. Zo kun je kiezen om het in bakjes of op planken te serveren, met of zonder prikkers of servetten, en bepalen hoe je de sauzen presenteert.

Bij het serveren van borrelhapjes is het belangrijk om voldoende saus beschikbaar te hebben, want er is niets vervelender dan een frikandel zonder lekker sausje. Gebruik daarom ruime bakjes, zodat jij en je gasten genoeg saus bij de snacks hebben. Zorg er ook voor dat de snacks heet zijn; serveer het bittergarnituur direct na het bakken om optimaal van de smaak en textuur te genieten.

Daarnaast draagt een mooie presentatie bij aan de smaakervaring. Wij raden daarom aan om het bittergarnituur te serveren op mooie houten serveerplanken, wat een rustieke en authentieke uitstraling geeft. Gebruik optioneel mooie Oud-Hollandse servetten om de plank helemaal af te maken. Een plank met servetten is natuurlijk geen must; een schaaltje waar alle snacks in passen is ook prima!

Optionele decoratieve ideeën:

  • Gebruik van kruiden: Voeg kruiden als peterselie, basilicum of bieslook toe om wat kleur en frisheid aan de presentatie van het bittergarnituur toe te voegen.
  • Prikkers: Gebruik leuke decoratieve prikkers met bijvoorbeeld vlaggen, kleuren of figuurtjes.
  • Servetten: Gebruik kleurrijke servetten ter decoratie van het geheel.
  • Eetbare bloemen: Voeg eetbare bloemen toe om er een kleurrijk borrelhapje van te maken.

Porties: hoeveel snacks per persoon?

Je staat in de winkel om een bittergarnituurpakket te kopen, maar hebt eigenlijk geen flauw idee hoeveel je nodig hebt. Onze richtlijn is 4-5 snacks per persoon. Zorg uiteraard dat je genoeg variatie hebt in snacks, en pas jouw hoeveelheid aan op jouw type gasten.

Bereiding van bittergarnituur

De bereiding van zo’n heerlijke snackmix is heel eenvoudig; je hoeft deze snacks slechts enkele minuten op te warmen in de frituurpan, airfryer of oven. Tegenwoordig kun je in de supermarkt terecht voor allerlei soorten bittergarnituurpakketten die je ook zonder frituurpan kunt bereiden. Kijk bij het bereiden van de gekozen borrelmix naar de aanbevolen baktijd en temperatuur van jouw apparaat om te zorgen voor de optimale bereiding.

Bereiding in de frituurpan

Het klassieke bittergarnituur is toch echt het lekkerst uit de frituur. Afhankelijk van het gekozen pakket dien je de frituursnacks een aantal minuten te frituren. Het fijne aan de pakketten is dat je ze gezamenlijk en in dezelfde tijd kunt bakken om daarna te genieten van deze heerlijke snacks.

Bereiding in de airfryer

Niet meer weg te denken uit de snackwereld van tegenwoordig: de airfryer. Dit geweldige apparaat zorgt dat jouw bittergarnituur binnen enkele minuten klaar is om opgegeten te worden, en dat bijna net zo lekker als uit de frituur! Lees goed op de verpakking op welke stand en hoe lang de bittergarnituur gebakken moet worden.

Bereiding in de oven

Ook bittergarnituur eet je tegenwoordig uit de oven! Hiervoor zul je iets meer geduld moeten hebben, gezien de oven vaak moet voorverwarmen en de baktijd iets langer is. Lees goed de verpakking om te zorgen voor de juiste bereiding uit de oven!

Bittergarnituur op jouw feestje?

Wil jij op jouw feestje genieten van de lekkerste bittergarnituur geserveerd uit stijlvolle foodtrucks? Wij bakken jouw heerlijke snacks met liefde uit onze authentieke frietwagens. Op deze website vind je alle informatie om te zorgen voor een geweldige snackervaring op jouw feest!

Frietkar op jouw feestje?

Scroll naar boven